Passzív és alacsony energiaigényű (favázas) épületek belső légterében kialakuló légparaméterek mérése és vizsgálata

Patkó Csilla (2014) Passzív és alacsony energiaigényű (favázas) épületek belső légterében kialakuló légparaméterek mérése és vizsgálata. Doktori értekezés, Nyugat-Magyarországi Egyetem.

[img]
Előnézet
PDF
Patko_Csilla_PHD_Dolgozat.pdf

Download (2687Kb) | Előnézet
[img]
Előnézet
PDF
Patko_Csilla_tezis_fuzet_magyar.pdf

Download (121Kb) | Előnézet
[img]
Előnézet
PDF
Patko_Csilla_tezis_fuzet_angol.pdf

Download (74Kb) | Előnézet
[img]
Előnézet
PDF
PatkoCs_DOI.pdf

Download (2751Kb) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

A doktori értekezés a beltéri levegőminőség témájával foglalkozik. Ez egy új, interdiszciplináris tudományterület, mely nem vizsgálható önállóan. A megszokott lineáris, részleteket elemző kutatási módszer helyett egy holisztikus szemléletmódú megközelítést igényelt. Több más tudomány is kapcsolódik a beltéri levegőminőséghez: az épületbiológia, építésökológia, és humánökológia. A kapcsolódó szakirodalmakból kinyert információkat szintetizálása után következett a kutatási témát leszűkítése a konkrét vizsgálati esettanulmány köré. Az építésökológia területén több tanulmány is kimutatta, hogy az építőanyagok életciklus elemzése (Life Cycle Assessment - LCA) nem ad valós tájékoztatást az anyagok környezeti és egészségügyi terheléséről. A passzív és alacsonyenergia felhasználású (ún. energiatudatos) házak nem minden esetben számítanak ökologikus, környezettudatos, vagyis "egészséges" házaknak. Az épületbiológia tudományterületén publikált tanulmányok közt számottevőek voltak a laboratóriumban végzett levegőanalitikai, és káros anyag emissziós mérések. Mellettük egyre több – országokra, városokra kiterjedő – felmérések találhatóak, melyekben a beltéri levegőminőség mérésével párhuzamosan, a lakók egészségügyi állapotát is felmérték. Megállapítottam, hogy itthon nincsenek az ökologikus építőanyagokra vonatkozó szabályozások, adatbázisok. Kiemelten tanulmányoztam a fához – mint az egyik ökologikus építőanyaghoz – kapcsolódó kutatási eredményeket, és a faanyagú építőlemezek káros anyag kibocsátásának csökkentési lehetőségeit. A kutatásaim keretén belül – tudomásom szerint elsőként – vizsgáltam egy passzív, alacsonyenergia felhasználású, favázas ház beltéri levegőminőségét. Illékony szerves anyagok (Volatile Organic Compounds - VOC) és formaldehid koncentrációit mértem a beltéri levegőben egy éven keresztül. A mérési eredményeimet a szakirodalomban közölt kutatási eredményekkel, valamint az itthoni és külföldi szabályozásokkal vetettem össze. Megállapítottam, hogy a formaldehid, benzol, toluol, naftalin, formaldehid és sztirol értékei az átlagos értékeknek megfelelően voltak jelen, és hosszú távon – a ma érvényes előírások szerint – nem jelentenek egészségügyi kockázatot. Ebből az a következtetés is levonható, hogy a házban felhasznált fa építőanyagok ökologikusaknak (alacsony-emissziójúnak) számítanak. Továbbá megállapítottam, hogy az anyagok koncentrációit nagyrészt a beltéri levegő hőmérséklete, páratartalma, a szellőztetés valamint az emberi tevékenységek befolyásolták. A beltéri levegőminőség vizsgálata jelentős mennyiségű, új, és jól használható információt ad az épületről, mind a tervezők, mind a bent-lakók számára. Nagy jelentőséggel bírhat épületrekonstrukcióknál az épületdiagnosztikában, újépítésű házaknál – átadás előtt – egészségügyi kockázatok megállapításában, valamint "beteg épület tünetcsoportot" mutató házaknál a káros anyagok forrásainak kimutatásában.

Mű típusa: Disszertáció (Doktori értekezés)
Doktori iskola: Faipari Mérnöki Kar (Sopron) > Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola
Tudományterület / tudományág: műszaki tudományok > anyagtudományok és technológiák
Magyar cím: Passzív és alacsony energiaigényű (favázas) épületek belső légterében kialakuló légparaméterek mérése és vizsgálata
Angol cím: Researching and measuring the indoor air quality in passive and low energy (wooden frame) houses
Témavezető(k):
Témavezető neveBeosztás, tudományos fokozat, intézményEmail
dr Pásztory ZoltánPhdzoltan.pasztory@skk.nyme.hu
EPrint azonosító (ID): 443
Publikációban használt név : Patkó Csilla
A mű MTMT azonosítója: 2900226
Dátum: 2014. máj. 07. 15:19
Utolsó módosítás: 2015. jún. 01. 13:47
URI: http://doktori.nyme.hu/id/eprint/443

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet